Työnantajien vinkit opiskelijoiden rekrytoimiseen

Opiskelijoita voi rekrytoida monin tavoin – eri kanavien kautta ja erilaisin perustein. Opiskelijoita palkanneet työnantajat kertovat, millaisia asioita rekrytoinnissa kannattaa ottaa huomioon.

Organisaation pitää osata varautua harjoittelijoiden tarpeeseen ja paikkojen kysyntään. Meillä otetaan harjoittelijat huomioon jo hankkeiden suunnitteluvaiheessa ja budjetoinneissa. Siten heihin on varaa, kun tarve tulee.
Elli Heikkilä, Siirtolaisuusinstituutti

Sosiaalinen media on erittäin tehokas rekrytointimenetelmä, mikäli sitä osaa hyödyntää oikein. Myös henkilökohtaiset suhteet korkeakouluihin ovat edesauttaneet rekrytointeja. Sopivan harjoittelijan valinnassa koulutusala on tärkeä, mutta vielä tärkeämpiä ovat henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten asenne työhön, sosiaaliset kyvyt sekä kyky ratkoa ongelmia itsenäisesti. Opintomenestys ei välttämättä ratkaise lopullista valintaa, vaan muun muassa vapaa-ajan harrastukset voivat vaikuttaa paljonkin. Korkeakoulutusta väheksymättä, opiskelijan kiinnostus työtä kohtaan on tärkeintä.
Eero Seppänen, Capricode Oy

Harjoittelusta kiinnostuneet opiskelijat ottavat meihin yleensä itse yhteyttä. Toisaalta meillä on joidenkin oppilaitosten kanssa yhteistyösopimus, jolloin harjoittelijat tulevat tarpeen mukaan suoraan niistä. Meillä työtä on yleensä aina enemmän kuin vakituiset ehtivät tehdä, joten harjoittelijoista on paljon apua, erityisesti kesälomien aikaan.
Tanja Pirinen, WWF

Lähetämme AMK-opiskelijoille vuosittain avoimen työpaikkailmoituksen opettajien kautta. Opiskelijoiden rekrytoinnissa käydään läpi sama prosessi kuin muidenkin meille töihin tulevien kanssa.
Merja Pekkanen, Turun Seudun Osuuspankki

Ennakkosuunnitteluun kannattaa panostaa. On esimerkiksi hyvä miettiä tarkkaan, mihin aikaan vuodesta harjoittelija palkataan.
Tuulikki Kruhse-Poutanen, Vaasan kaupunki

Rekrytointitilanteessa haastattelijoita on meiltä aina kaksi: toinen tuleva ohjaaja ja toinen joko tulevan tiimin esimies tai toiminnanjohtaja.
Salme Mattila, Reilun kaupan edistämisyhdistys

Mahdollisimman sopivien henkilöiden rekrytoimisessa auttaa kaikille hakijoille heti rekrytoinnin alussa tehtävä työtapa-analyysi. Tällä pyrimme siihen, että opiskelijalla on mahdollisuus nähdä juuri se ala ja ammattiympäristö, josta hän voi jatkossa löytää oman työtehtävänsä. Näin harjoittelija ja työnantaja kohtaavat toisensa parhaalla mahdollisella tavalla.
Eija Kesti ja Anneli Lehtonen, Yara Suomi Oy

Jos itse on valmistautunut hyvin eli tietää mitä haluaa opiskelijan tekevän, saa huokealla erittäin hyvää työtä ja itsekin oppii.
Ulla Tapaninen, MKK