Kevytyrittäjyys opiskelijalle

Kevytyrittäjyys opiskelijan näkökulmasta

Kevytyrittäjyys on laskutuspalvelun kautta tehtävää elinkeinotoimintaa. Ensin termiä käytettiin yrittäjämäisesti toimivista henkilöistä, joilla ei ollut omaa yhtiötä, mutta nykyään kevytyrittäjä-termiä käytetään myös Y-tunnuksella toimivista laskutuspalvelua käyttävistä yrittäjistä.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Avainsanana kevytyrittäjyydessä on siis laskutuspalvelu. Laskutuspalvelu tarjoaa henkilölle mahdollisuuden laskuttaa työsuorituksesta ilman oman yrityksen perustamista. Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle korvauksen kevytyrittäjän asiakkaalleen tekemästä työstä palkkana. Laskutuspalvelu hoitaa myös kevytyrittäjän puolesta verot ja usein myös mahdolliset maksumuistutukset ja perinnät.  

Miksi nimenomaan kevytyrittäjyys opiskeluaikana?

Suuri osa kevytyrittäjistä työskentelee satunnaisesti opintojensa ohella. Kevytyrittäjyys onkin erityisesti opiskelijoille ja sivutuloja haluaville sopiva yrittäjyyden muoto. Kevytyrittäjyys on nimensä mukaan varsinaista yrittäjyyttä keveämpi itsensä työllistämisen muoto: Hallintoasioista, kuten kirjanpidosta ei tarvitse huolehtia. Opiskelijana töitä on yleensä mahdollista tehdä epäsäännöllisesti, joten kun on aikaa ja energiaa, on mukava, kun ei tarvitse tehdä byrokraattisia hommia, vaan voi tehdä ”varsinaista” työtä.

Kevytyrittäjyys käytännössä

Kevytyrittäjät tekevät usein töitä taiteen, viihteen, viestinnän tai rakentamisen toimialoilla. Kevytyrittäjyydessä on huomioitava, että jälleenmyynti ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan se sopii parhaiten palvelujen myyntiin. Opiskelija vastaa itse asiakkaiden hankkimisesta ja työehdoista. Aikataulut, hinnat sekä sisällöt kuuluvat myös opiskelevan kevytyrittäjän omiin hommiin, eli hän neuvottelee nämä asiat asiakkaidensa kanssa.

Jos opiskelija saa opintotukea, vaikuttaa kevytyrittäjänä saadut tulot samalla tavalla kuin muutkin palkkatulot. Kela saa verottajalta tulotiedot jälkikäteen, missä vaiheessa voikin napsahtaa lasku palautettavista opintotuista, jos tulorajat ovat paukkuneet. Tulojaan ja tulorajoja kannattaakin pitää tarkasti silmällä, ettei negatiivisia taloudellisia yllätyksiä tule myöhemmin.

Myös kevytyrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus, jos tuloraja (7 656,26 euroa vuodessa) ylittyy. YEL-vakuutuksella tarkoitetaan yrittäjän eläkevakuutusta. Pakollisuudesta johtuen, jos vakuutus jää ottamatta ja tuloraja poksahtaa, Eläketurvakeskus ottaa vakuutuksen kevytyrittäjälle. Tällöin lasku on suurempi, joten vakuutus kannattaa ottaa itse, jos tulot kasvavat lähelle tulorajaa.

Kevytyrittäjyys porttina tulevaisuuteen

Monilla on opiskelijana se ongelma, että työkokemusta on vaikea saada, vaikka taitoa työntekemiseen jo olisi. Tässä tilanteessa kevytyrittäjyys on oiva reitti työmarkkinoille. Tällöin on mahdollisuus päästä tekemään haluamaansa työtä ja työkokemusta karttuu. Myöhemmin, kun työkokemusta on kertynyt, voi sitten joko perustaa varsinaisen yrityksen tai työllistyä jo valmiiksi suureen yritykseen. Valinnanmahdollisuudet kasvavat – samoin mahdollisuudet huomattaviin tuloihin.