Perusta yritys opiskelijana

Yrityksen perustaminen opiskelijana ja työllistyminen sitä kautta

Yrittäminen kuulostaa monesta pelottavalta. Pitää ymmärtää liiketalouden lakeja, kirjanpitoa ja pykäliä, sekä olla yhteydessä verottajan ja muiden instanssien kanssa. Yrittämistä kuitenkin kannattaa kokeilla.

Alkuun voi päästä pienilläkin summilla ja työskentelyllä saa sellaisen käytännön tuntuman yrittämiseen, jota ei pelkällä teoreettisella koulutuksella saa millään. Opiskelijana yrittämisen voi siis tavallaan katsoa osaksi itsensä kehittämistä – jossa on tietenkin myös mahdollisuus lyödä rahoiksi.

Miten päästä alkuun?

Pienikin yritys tarvitsee liikeidean. Jos yrityksen haluaa perustaa halvalla ja tavoitteena on pyörittää yritystä yksin, on esimerkiksi jokin ohjelmistoalan yritys kätevä. Idean ei myöskään tarvitse olla hirvittävän omaperäinen ollakseen toteuttamiskelpoinen ja tuottava. Tärkeintä on, että idea toimii.

On syytä pitää mielessä, että yrittäjyys on työtä – ei leikkiä. Yritystä ei pidäkään perustaa valmistautumatta ja ottamatta asioista selvää. Onneksi yritystään aloittaville on suunnattu erinäisiä oppaita ja kursseja, joista perusasiat saa kätevästi selville. Vaikka haaveet suurista rahoista ovatkin mukavia, kannattaa heti alussa pitää mielessä, että yrittäminen opiskeluaikana muotoutuu monelle harrastukseksi, josta saa vähän taskurahaa. Työksi se muuttuu vasta opiskelun päätyttyä, kun aika ja raha, joita yrittämiseen voi sijoittaa, kasvavat.

Toiminimiyrittäjäksi?

Kätevä vaihtoehto opiskelijalle on alkaa toiminimiyrittäjäksi. Tällöin yrittäjäksi pääsee nopeasti ja halvalla. Alle 100 eurolla ja noin 15 minuutissa yritys on pystyssä internetin maagista voimaa apuna käyttäen. Myös byrokraattiset vänkylöinnit vähenevät, sillä kaikki toiminimen tulot ovat toiminimen haltijan henkilökohtaisia ansio- tai pääomatuloja. Tällöin, liiketoiminnan pysyessä pienehkönä, yksinkertainen kirjanpito riittää. Tästä seuraa kyllä seuraava haittapuoli: Jos toiminimi on taloudellisesti riskialtis, on myös koko toiminimen haltijan talous riskitilassa. Toiminimesi taloudelliset riskit siis ovat sinun taloudellisia riskejäsi.

Opiskelijalle toiminimen perustaminen tuo myös muuta kuin mahdollista rahallista hyvää. Yksinkertaisesti sanottuna toiminimen omistaminen näyttää CV:ssä hyvältä. Jos päätyy myöhemmin hakemaan töitä jostain yrityksestä, toiminimen omistaminen antaa aloitteellisen ja aktiivisen kuvan. Yritykset ottavat sellaisia ominaisuuksia omaavia ihmisiä mielellään töihin. Tässäkin mielessä yrityksen perustaminen on satsaus tulevaisuuteen – vaikka yrityksestä ei itsestään menestystarinaa tulisikaan.

Tulevaisuus

Yrityksen perustaminen opiskelijana onkin ennen kaikkea panostusta tulevaisuuteen. Järkevällä suunnittelulla yrityksestä voi kasvaa tuottava työpaikka, joka lopulta työllistää tekijänsä lisäksi useita muita. Epäonnistuessaankin yritys antaa paljon: työkokemusta, jota teoreettisilla opinnoilla ei saa ja vahvan merkinnän tulevaisuuden työhakemukseen.